I bet you'd look good on the dancefloor.

İyi bir film ile efsanevi bir filmi ayıran ince bir çizgi vardır, hissedilir sadece. Benim de seyrettiğim birçok efsanevi film oldu. Oscar'larında arifesinde, üzerimden bir çöpçü kamyonu gibi geçen 20 filmi sıralayayım dedim.

Önemli not: Bunlar benim seyrettiklerimdendir, ve bende her filmi seyretmediğimden, "niye şu yok!" gibisinden şeyler diyebilirsiniz. Bazı filmleri ise artık hatırlayamadığım için sıralamaya sokma haddini kendimde bulamamış olabilirim, misal: The Godfather, Lion King, bunlar da üstümden bir tabur manda gibi geçen filmlerdi yoksa.

20-Conspiracy Theory / Komplo Teorisi (Yön: R.Donner, Oyn: M.Gibson, J.Roberts, P.Stewart)

Komplo Teorisi'ni seyrettiğimde 12 yaşında falandım. Ama etkilendiğimi hatırlıyorum, ve sanırım bu film, benim üzerimden kamyon geçimi hissini tanımladığım filmdi. Mel Gibson'ın müthiş oyunculuğu ve harika senaryoyla güçlenen filmde bir de sonradan ayrı bir seveceğimiz Patrick Stewart vardı.

19-Batman Begins / Batman Başlıyor (Yön: C.Nolan, Oyn: C.Bale, M.Caine, L.Neeson)

George Clooney'nin oynadığı Batman ne kadar rezildi hatırlayanınız var mı? Alicia Stevenson, Arnold Schwarzenneger, Uma Thurman gibi oyuncuları bir araya getirmişti, ama o kadar rezildi ki. Ondan sonra ümit kesilmişti zaten, uzun süre bir Kara Şovalye filmi gelmedi. Tam biz de dünyanın en iyi detektifini unutuyorduk ki, Memento'nun yönetmeninin bir Batman filmi çekeceği haberini aldık. Sonuç? Voila.

18-Vizontele (Yön: Y.Erdoğan, Oyn: Y.Erdoğan, D.Akbağ, A.Erkekli, C.Yılmaz)

Vizontele, Türk sinemasında, Eşkiya benzeri Fransa filmleri seven kitleye hitap eden, eleştirmenlerin beğenip te halkın tınlamadığı filmler dışında filmlerin olabileceğini kanıtladı. Müthiş hikayesi, HARİKA oyuncuları, ve bugün bile ağızlarda olan esprileri. "Zeki Müren de bizi görecek mi?"

17-Mi Familia / Ailem (Yön: G.Nava, Oyn: J.Smits, E.J.Olmos, J.Lopez)

Jennifer Lopez'in ilk performansı, ama sanmayın ki son performansına yakın birşey. O kadar epik bir filmdir ki bu... Üç nesillik bir ailenin, inanılmaz yaşam öyküsünü, onları yutan bir nehre karşı ayakta kalışlarını anlatır. Chucho'yu anlatır. Aklınızdan çıkmayacak bir sıcaklığı vardır.

16-The Terminal / Terminal (Yön: S.Spielberg, Oyn: T.Hanks, C.Z.Jones, C.McBride)

Tom Hanks'i neden çok severim? Allah aşkına, wikipedia'ya The Terminal yazın. O sayfada bir görüntü var. O kadar içten ağlayan, o kadar iyi bir hissiyat veren bir aktör daha gösterin bana. Bu filmin de öyle bir tebessüm ettirici özelliği vardı ki, uzun süre aklımdan çıkmadı.

15-Neredesin Firuze (Yön: Ezel Akay, Oyn: H.Bilginer, Ö.Deniz, C.Özer, R.Savaş, R.Sarı)

Peki Haluk Bilginer'i niye çok severim? Çünkü bu adam, Türkiye'nin görüp görebileceği en yetenekli adamdır. Bu kadar. Nokta. Özcan Deniz'i bana sevdiren bu film, eskilerden garip bir tad taşıyordu, gri takım elbiseli adamların dünyasında pembe giyinen insanların sırtında. O kadar güzeldi ki, Polis'e kadar en sevdiğim Türk filmi olarak kaldı.

14-The Lord of the Rings: Return of the King / Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (Yön: P.Jackson, Oyn: Sir I.McKellen, V.Mortensen, L.Tyler, O.Bloom, H.Weaving, E.Wood)

Pelennor Ovasındaki savaşı anlatmak kolay değildir. Bunu değiştirdi Jackson, ama yine de o anda beni Pelennor'a taşıdı, Tolkien gibi. Ve zannediyorum ki, 11 Oscar'ın sebebi de bu idi. Bir de Sir Ian McKellen gerçeği var tabii. "ÖLÜM! ÖLÜM ALSIN HEPİMİZİ!".

13-The Matrix Revolutions (Yön: Wachowski Kardeşler, Oyn: K.Reeves, L.Fishburne, C.A.Moss)

Matrix'in ilkini de az sonra göreceğiz, ama üçüncüsünün bende yarattığı hissiyat da hiç fena değildir. Hele The Kid'in zafer çığlıkları, Albay'ın savaş narası, Neo'nun anlaşması, hala aklımdayken. "It is done."

12-Star Wars Episode VI: Return of the Jedi / Yıldız Savaşları Bölüm VI: Jedi'ın Dönüşü (Yön: R.Marquand, O: M.Hammill, Sir A.Guiness, H.Ford, C.Fisher, J.E.Jones, I.McDiarmid)

İlk onu bir SW filmi olmadan kapatamazdım değil mi? Bence ilk üçlemenin en zayıf filmi olan Bölüm Altı, yine de bir SW filmiydi, ve finaldi. İnanın, o son sahnede, Luke'un babasının mezarının başındaki an, herşeye değerdi. O an, SW bir bütün haline geliyordu, ve zihnimin en büyük köşesinin üzerine büyük bir üs kuruyordu. "I'm a Jedi, like my father before me."

11-Taxi Driver / Taksi Şöförü (Yön: M.Scorsese, Oyn: R.De Niro, J.Foster)

Bu da çok büyük bir filmdir. Ayrıca da şu Scorsese'ye Departed'la bir Oscar vermezseler döveceğimdir. Yeterdir ulan yeterdir! "You talkin' to me?" fenomeninden ise bahsetmiyorumdur biledir. Evetdir.

10-Star Wars Episode III: Revenge of the Sith / Yıldız Savaşları Bölüm III: Sith'in İntikamı (Yön: G.Lucas, Oyn: H.Christensen, E.McGregor, N.Portman I.McDiarmid, F.Oz, S.L.Jackson)

Fazla söze gerek var mı? Bu film, kendisini seyreden, ve SW hayranı olan kimin üstünde iki kere kamyonculuk oynamamıştır ki? Pavaaa! Anlimitıd pavaaaa!! Ewan McGregor ve Ian McDiarmid müthişlerdi tabii, ve de Lucas. "YOU WERE THE CHOSEN ONE!"

9-Butterfly Effect / Kelebek Etkisi (Yön: E.Bress, Oyn: A.Kutcher, A.Smart)

Bu filmi buraya koyan, senaryosudur. Yaratıcı senaryosu, çarpıcı senaryosu, komple, senaryosudur. O kadar büyüktür ki, ve o kadar ilgi çekicidir ki, inanılmazdır. Bitirir sizi, kelebek komasına sokar. 6-7 Saat "hebeğ" diye dolaşırsınız. Budur.

8-The Matrix (Yön: Wachowski Kardeşler, Oyn: K.Reeves, L.Fishburne, C.A.Moss)

Bu filmden çıktığınızda ilk sarfettiğiniz cümle ne olur genelde? "N'oldu lan?!". Çünkü film size gerçek olabilecek, ve sizin "acaba gerçek mi bu film?" diye şüphelenmenize dahi yol açabilecek denli hissettirmeme kapasitesine sahip olabilecek bir teori sunmuştur. Etrafınıza baktığınızda, gözlüklü adamları metriks sanırsınız, vatizdımetriks olursunuz. Karmakarışıksınızdır, ve dünyaya bakışınız değişmiştir. Alice gibisinizdir.

7-Star Wars Episode IV: A New Hope / Yıldız Savaşları Bölüm IV: Yeni Bir Umut (Yön: G.Lucas, Oyn: M.Hammill, Sir A.Guiness, H.Ford, C.Fisher, J.E.Jones)

Efsanenin sonu 10. olursa, efsanenin başlangıcı? 7. Uzun süreler gelmiş gerçmiş en çok satan filmler listesinde kalan, blockbuster movie terimini dünyaya kazandıran, herkes diskolu şeyler beklerken John Williams'ı arkasına alabilen bir filmdir bu, seyretmeyenler utansın.

6-Braveheart / Cesuryürek (Yön: M.Gibson, Oyn: M.Gibson, S.Marceau)

Ahhh, bu film. Bu filme hepimiz bulaşmışızdır. Öyle epiktir ki...epik kelimesi az kalır. Anlatamam kimseye bu filmi, ki zaten yukarıdaki hiçbir film anlatılabilitesi olan şeyler değiller. Büyük filmler derler ya, bu film DEVASADIR. Son sahnesiyle sizin ağzınızı açar, bir daha kapatamazsınız. Aaağğğğ.

5-Star Wars Episode V: Empire Strikes Back / Yıldız Savaşları Bölüm V: İmparator (Yön: I.Keshner, Oyn: M.Hammill, Sir A.Guiness, H.Ford, C.Fisher, J.E.Jones)

Türkçeye çevrilen en güzel(!) isimlerden biri olan bu filmin kendisi daha şahanedir. Karanlıktır, aşıktır, çömezdir, haindir, dosttur, Yoda'dır. İçindeki herşeydir, ve herşey içindedir. En iyi SW filmi olduğunda hemfikir olmayan çok az kişi vardır, onlarda %90 wannabe'lerdir.

4-Forrest Gump (Yön: R.Zemecks, Oyn: T.Hanks, G.Sinise)

Birçok kişi daha oynamıştır bu filmde, ama benim aklımda bir tek bunlar kalmış desem inanır mısınız? Filmi seyrettiyseniz inanırsınız, çünkü Hanks, öyle bir performanıs koyar ki ortaya, Sinise ile öyle güzel paslaşırlar ki, kimse bu filme itiraz edemez. Hayat bir kutu çikolata gibidir diyen bir adama nasıl itiraz edebilirsiniz ki?

3-Polis (Yön: O.Ünlü, Oyn: H.Bilginer, Ö.Namal, R.Savaş)

Bkz. aşağıdaki yazım.

2-Fight Club (Yön: D.Fincher, Oyn: B.Pitt, E.Norton, H.B.Carter)

Aha! İşte hayatımın filmlerinden biri. Sonunu asla tahmin edemeyeceğiniz bir filmdir bu. Üzerine başımı koyarım. Müthiş bir senaryosu, müthiş alt mesajları, HARİKA oyuncular, ve çarpıcı bir evren. Ölmeden önce görülmesi gereken filmler arasına sokmayan varsa eğer, gidin, ve çabucak koyun.

1-V for Vendetta (Yön: J.McTeuige, Oyn: H.Weaving, N.Portman)

İşte! İŞTE! Hayatımın filmi budur! BUDUR BUDUR BUDUR! Beni şu an bile böyle heyecanlandıran, klavyeye manda gibi abanmamı sağlayan film BUDUR! Öyle bir filmdir ki, öyle bir filmdir ki, beni şok etmiştir. Seyretmeyen ölsün lafından hazzetmeyen bana bu lafı söylettirmiştir! Wachowski'lerin İNANILMAZ, senaryosu, Alan Moore'un müthiş evreni, ve Weaving...FİLM BUDUR!

Gidin seyredin, Allah aşkına.

Yorumlar

Batu dedi ki…
ben yapsam v4vendeth ilk 1000e giremeyebilir(edit: şaka değil)
ve liste aşırı farklı olurdu
Fatih Demirci dedi ki…
Böyle bir listeyi ben hazırlasam, V for Vendetta bende de birinci olurdu. Ama listede 20 film olur muydu, bilmiyorum :D
revan dedi ki…
vanabii vanabii! (oha) O değil de, kelebek etkisi II iğrenç bir film. İzle ama :D

Popüler Yayınlar