You might be a big fish in a little pond, but that doesn't mean you've won.

var olmak nedir? kolay mıdır var olmak var olmayı tanımlamaktan? varlığı tanımlamadan var olmak daha gerçektir belki de, anlamadan hissetmek gibi, bıçaklanmadan kanamak gibi. daha asil, daha dürüst.

etrafınla mı tanımlanırsın etrafına reaksiyon veren bir kütle olarak devam ettiriyorsan hayatını? etrafın mı o tepkiyi alıyordur senden, yoksa senin midir tepki, yaradılışıyla ve yok oluşuyla? veya eğer sahip olduklarınsa seni anlatan, o halde kaybetme korkusu musundur sen? kemiğin midir, derin midir o halde sahip oldukların? oyunların mı? kitapların mı? kaybedemediğin bir şeye sahip misindir ki?

dünya güzel mi güzel okuyucu? dışarıda yaşam var mı güneşin saçtığından başka? insanların dişlerinin arasından üfledikleri nefesleri gerçek mi mesela? siyahım gerçekten yeşile dönebilir mi ışığın altında? eğer sadece ışıksa onu yeşil yapan o halde, daha fazla ışıkta pembe olan tenim beyaza döner mi mesela? hepimiz yüzde yüz siyah ve yüzde yüz beyaz mıyız o zaman? ölü müyüz hayatta olduğumuz kadar?

dünya güzel galiba ya... birileri şarkı söyleyebiliyor bu dünyada, birileri, kavurucu güneşin altında, sımsıcacık evinde, yabancı gelen dünyasında dinleyebiliyor bu şarkıları. birileri özleyebiliyor bu birilerini. birileri savaşabiliyor bildiği her yolla. otobüsler kalkıyor tabi bu sırada. trenler gelip gidiyor. dünya bir yolunu buluyor galiba ya. dünya güzel galiba ya.

Yorumlar

Ahmet Kamil Keleş dedi ki…
Doyurucu bir cevap olmayacağını önceden belirterek...



Varlık, var mıdır? Popülerleşen her özlü sözün kaderinde olduğu gibi, güzel ve açıklayıcı olmasına rağmen üzerinde tonlarca geyik yapıldığı için etkileyiciliğini kaybetmiş (veya etkileyiciliği azalmış diyeyim, çünkü bu söz hâlen etkileyici) bir söz var ve siz bu sözün ne olduğunu biliyorsunuz.

Var olmak kolaydır, belki de en kolay şeydir. Zor olan, varlığın hafifliğini dayanılırlaştırmaktır.

"Önceden siyah olan hiçbir şey sadece üzerine ışık yansıdığı için yeşil olmaz: Eğer o madde, ışığın belirli frekanslarını yansıtabilecek fiziksel niteliklere sahipse o zaman." diyecektim ama şunun farkına vardım: Korkunç derecede kuvvetli beyaz bir ışık kaynağının önündeki cismin pür beyazdan farklı bir şekilde görünüyor olması mantıksız görünüyor. Buna getireceğim açıklama, cismin belirli bir miktarda ışığı soğurabilmesi ve geri kalanını da yansıtmak zorunda kalması olmalı. En siyah madde bile (karadelikleri maddeden saymıyorum elbette) ışığı bir noktaya kadar soğuracak ve sonunda siyah uzay boşluğundaki beyaz bir parçaya dönüşecektir. Ama bu her şeyin %100 beyaz veya siyah olduğu anlamına gelmez (bunun hakkında daha fazla konuşsam konu iyice farklı yönlere varacak).

Popüler Yayınlar