This doomsday clock, ticking in my heart.

Bütün kutsal kitaplarda Havva'nın yasak elmayı yemesinin tasvir edildiğini bilmeyeniniz yoktu herhalde. Havva İblis'in (İncil'de yılan) tahriklerine dayanamaz ve elmayı yer. Ve sonra aynı Allah gibi iyi ve kötünün farkına varır, günahın ve sevabın farkına, dengenin farkına varır. Bu yüzden Cennet'ten indirilip Dünya'ya sürgün edilirler, çünkü günah işleyebilmektedirler ve Cennet'te barınamazlar.

İlk günah tasvirinin arkasını görebiliyor musunuz? İnsanlığın en büyük günahı, düşünmek. Farkında olmak. Elmadan önce tamamen Allah'ın hizmetkarları ve kulları olan Adem ve Havva elmadan sonra iyinin ve kötünün farkına varırlar. İlk günah elma veya İblis'in tahriklerine dayanamak değildi, ilk günah; düşünmekti.

O elmayı yemesiyle Havva ilk günahı işlemekle kalmadı, ilk dengeyi de yarattı. Elma ona farkındalık kazandırmıştı, düşünme yeteneğini, ki bunlar da kendi içlerinde dengelere sahiplerdi. Ama aynı zamanda Allah'ın gazabını da kazandırmıştı onlara Elma. Ondan sonra dünya hep Elma'nın öncesine dönmek isteyen insanlarla dolacaktı, Allah'ın kulundan başka birşey olmak istemeyen insanlarla, "comfortably numb" bir beyazlığa dönmek isteyenler. Ama bu mümkün değildi, çünkü biz farkındaydık artık herşeyin, günahın farkındaydık ve cezası olarak günahın tahriklerine açıktık. Sevabın farkındaydık ve sevap işlemememiz için İblis'in bizi engellemesine de fırsat vermiştik. Havva o elmayla dengeyi, siyahla beraber beyazı yaratmıştı. İnsanlığın ilk günahı buydu. İnsanlık düşündüğü için dengenin iki tarafını da görebiliyor, bu yüzden de iki tarafı da isteğine göre bükebiliyordu.

Havva'nın günahı Allah'ın sözünü dinlememekti, Havva'nın günahı İblis'i dinlemekti, Havva'nın günahı elmayı yemekti, evet, ama herşeyden ve her fikirden öte, Havva'nın günahı farkında olmak ve düşünmekti. Bütün insan neslini lanetleyen bir günahtı bu.

Yorumlar

istanbulluh dedi ki…
haklısın, Havva ve Adem iyiyi ve kötüyü öğrendikleri için cennetten atıldılar, pandora'nın kutusu bu olsa gerek...

Popüler Yayınlar