Then I stood paralyzed, on the supposed golden path.

Nereden esti bilinmez, kendim hakkında bir yazı yazmak istedim. Tabii ki geçmişim ile alakalı şeyleri burada paylaşmayacağım ama... neyse durun, okuyun sadece siz. Üşendim açıklamaya.

Sinema

En sevdiği filmler: V for Vendetta, Fight Club, Pan's Labyrinth, Polis, Butterfly Effect.

En nefret ettiği filmler: Madagascar, Sky Captain and the World of Tomorrow, Requiem For A Dream.

Ne tür film sever:
Kafayı zorlayan, başında hiçbirşey anlaşılmayan, fakat sonlara doğru ne nedir anlaşılan filmleri (örn: The Prestige, Memento). Çarpıcı bir final ve tüyleri diken diken eden bir görselliğe her zaman zaafım vardır (örn: V for Vendetta, Pan's Labyrinth). Zekice yazılmış ve her saniyesinin bir sonrakine bağlandığı bir senaryo (örn: Fight Club, Butterfly Effect). Müthiş bir yönetmenlik (örn: The Departed, LotR Üçlemesi). İnsanda bıyık altından gülüyor hissi uyandıran, zekice güldüren filmlere de hayır demem (örn: Click, Tim Burton filmleri)

Ne tür film sevmez:
İyi ile kötünün, benim katı ve suyun sıvı olduğu gerçeği kadar net olduğu ilüzyonuna kapılan filmleri (örn: Die Hard Bilmemkaçlaması, Arnold Civardagezer ve Sylvester Stallone filmleri). İnsanın kısa vadede gülmesine yol açmaktan öteye gidemeyen filmleri (örn: Scary Movie Cıvıklaması, Ace Venture İkilemesi (hah)). (Not: Eğer beni öküz gibi anırta anırta güldürüyorsa film bu kategoriye girmez. Mesela Bruce Almighty, G.O.R.A.). Propaganda yapan filmleri, herhangi taraf için olursa olsun (örn: Armaggedon, Rambo).

Kimin filmine koşa koşa gider: Christopher Nolan, Johnny Depp, Jeremy Irons, Wachowski Biraderler, Martin Scorsese.

Kimin filmlerinden koşa koşa kaçar: James Cameron, Nicolas Cage, Martin Lawrence, Sylvester Stallone.

Televizyon

Ne seyreder: Dizi, kaliteli adamların yaptıkları talk-showlar (adam kasten konulmuştur).

En sevdiği programlar: Scrubs, The 4400, Six Feet Under, Heroes, Battlestar Galactica, Makina, Futurama.

Kaçırırsa ölmediği, fakat hoşuna giden yapımlar: How I Met Your Mother, My Name Is Earl, Beyaz Show.

Hayatta seyretmeyeceği yapımlar: Popstar Alaturka, Bilimum magazin programları, yarışma programları, Türk dizileri (lan içinde aşk olmayan yapın bir tane de), saydığım diziler dışında komple televizyon.

Bir dizide ne sever: Hayata (ve ölüme) dokundurmalar, kişilik çatışmalarını ve karanlık tarafları ortaya çıkaran senaryolar, kişilik çatışmaları.

Bir dizide ne sevmez: Anti-Hero'lar, yavaş yavaş çözülmeye başlayan büyük resim (Heroes farklı, onda ilk önce ufak-büyük resimler çözülüyor, Save the Cheerleader mesela), mükemmel kadın ve erkekler, aşk hikayeleri.

Müzik

Kimi sever: The Chemical Brothers, Dead Kennedys, Chris Cornell'in işleri, Arctic Monkeys, The Rock of Travolta, Sex Pistols.

Kimi sevmez: Popüler endüstriye kayan her şeyi, bilhassa My Chemical Homo--Romance grubu türevlerini.

Ne arar: Akıllı ve dokundurmalı sözleri (hayatla alakalı veya siyasi), elektronik müzikte birbirini takip eden müthiş ritimler ve melodiler, yüksek tonda, kalınımsı gibi ama billur bir vokal (Jello Biafra, Richard Ashcroft mesela). Film müziği ise iyi çıkışları. Enstrümanteller de var bir de.

Neyi tasvip etmez: Aşk şarkılarını. Popüler kültürü.

En sevdiği şarkılar: Chemical Brothers - The Test, Dead Kennedys - California Über Alles, Helldorado - A Drinking Song, Ray Charles - What'd I Say, John Williams - Duel of the Fates.

Kitap/Çizgi Roman

Kimi, hangi eserinden dolayı sever: Neil Gaiman/American Gods. Alan Moore/V for Vendetta, Watchmen, Frank Miller/300, Tolkien/Heh, Yaşar Kemal/İnce Memed, Stephen King/Buick 8, J.K.Rowling/Heheh.

Ne arar: Başının sonuna bağlandığı bir hikaye, çizgi romanlarda muazzam bir anlatım. Çarpıcı karakterler. Diyalog-bazlı bir anlatım, dolayısıyla iyi diyaloglar.

Neyden kaçar: Sıkıntılı, realist kitaplardan. Tamam realist olalım da niye insanı boğuyorsunuz. Gazap Üzümleri istisnadır. Fareler ve İnsanlar da. Eaah, Steinbeck istisnadır işte.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Fatih Demirci dedi ki…
İyi güzel de, sen neredesin? Last.FM'inden online olduğun anlaşılıyor, ama seni MSN'de de görmek isteriz.

Lan! Yoksa?
yiğitcan dedi ki…
Nevil'im, MSN'e girmiyorum artık. Nikimde yazmış olmam gerekiyordu onu. Belki 10 dakikalığına girip gereken insanlara bir brifing verebilirm, bunu okuma şansın düşük olduğundan. Beni bu blogda, last.fm'de, acyberexile@gmail.com da, deviantart'ta bulabilen bulabiliyor.

Popüler Yayınlar