You woke up this morning and got yourself a gun.

En çok beklediğim oyunlar vardı ya? Oraya bir Resident Evil 4: Wii Edition'da ekleyin. Hatta başa koyun, ilk 11 olsun onlar. Fragmanına şuradan ulaşabilirsiniz.

Gaza geldiniz mi? Güzel. Sizinle bir bilgi paylaşacağım çünkü şimdi. Ev konsollarının beşini neslinden beri Sony büyük bir farkla liderdi. Üçüncü nesilden beri piyasada olan (ve kelime anlamıyla onlarca firma eskitmiş olan) Nintendo bile Sony ile başa çıkamıyor gibi gözüküyordu. İsterseniz rakamlarla açıklayayım, işte beşinci nesilden en çok satmış olan konsollar şunlar: PlayStation - 102.9 Milyon, Nintendo 64 - 32 Milyon, Sega Saturn - 9 Milyon. Şaşırmadınız değil mi? Altıncı nesil de farklı değil mesela: PlayStation 2 - 115 Milyon, Xbox - 24 Milyon, Nintendo GameCube - 21 Milyon. Yedinci nesil, yani doğumunu yeni gördüğümüz nesilde durum nedir? Şaşırmaya hazırlanın: Xbox 360 - 11 Milyon, Wii - 6.6 Milyon, PlayStation 3 -3.2 Milyon. "Ama PS3 yeni çıktı?" N'ayır işte. Sony'nin dünyaya, bilhassa ifrit edip ülser kazandırdığı Avrupa'ya gönderdiği PS3'ler ne kadar? 5 Milyon! Avrupa'da ikinci ayını dolduracak olan PS3, hala Wii veya X360'ın ilk iki aylarında yarattığı etkiyi yaratabilmiş değil ve Ken Kutaragi, Sony'nin oyun departmanı başkanı emekliye ayrılmış. Zarar? Yaklaşık 2 Milyar Dolarlık bir kayıp deniyor, kesin bir rakam olmasa da bu. N'oldu ki şimdi Sony'ye?

YouTube'da bir Wii reklamı izlemiştim Wii çıkmadan, altta bir yorum vardı, hatırladığım kadarıyla yazayım: "If Sony wants real graphics so badly they can go back to TV producing." Sony grafiğe çok abandı, evet. Fakat Sony'nin asıl sorunu şuydu, Kutaragi'nin X360'a Xbox 1.5 derken unuttuğu birşey: PS3 bir devrim değildi. PlayStation, CD sistemi, titreşimi ve grafikleriyle bir devrimdi, PS2 kolay ulaşılabilirliği ve yine grafikleriyle başka bir ufak-devrimdi, fakat PS3'ün özel bir yanı yok. Über grafikler evet, fakat nereye kadar? Nintendo, Wiimote'u açıkladıktan birkaç hafta sonra Sixaxis gibi uyduruk birşeyi (uyduruk, çünkü Sixaxis'in "pointing" işlevi yok, yani başka bir deyişle Wii'nin nunchuk'u ile aynı şey) duyuracak kadar düşmüştü Sony. Orgazmik grafikler, eğer Wii daha güçlü bir GameCube olsaydı işe yarardı, PS2 gibi, fakat Wii'nin karşısında birşeye ihtiyacı olan Sony bunu karşılayamadı. Xbox'da ucuz kurtuldu diyebiliriz, şans yardımcıları oldu. Fakat öte yandan Sony'ye, aynı şans, kösteğin alası oldu. Ciddi konuşalım, Avrupa'da Sony'nin satacağına inanan var mıydı gerçekten? O kadar beklenti ve fahiş fiyat dedikodularından sonra? O kadar çıkarılmış özellikten sonra? Eh? Bir de oyunlar var değil mi, zira bildiğiniz üzere her şirket konsollardan zarar eder, karı oyunlarından çıkarır. Gelin bir çıkış oyunlarına bakalım, PS3, Resistance: Fall of Man, Ridge Racer 7 ve NBA 2K7, Call of Duty 3 gibi oyunlarla, X360 Call of Duty 2, EA'in ve 2K Games'in 06 oyunları, Tony Hawk's American Wasteland ve Project Gotham Racing 3 gibi serilerle çıktt. Bir de Wii'nin oyunlarına bakalım, Rayman Raving Rabbids, WarioWare: Smooth Moves, The Legend of Zelda: Twilight Princess ve Tony Hawk's Downhill Jam gibi oyunlar. Şimdi açık konuşalım, yeni bir konsol alan insanların yüzde doksanında bir PC veya konsol vardı. Resistance nedir? Bir FPS. Ridge Racer? Yarış. NBA 2K7, FIFA 06, bunlar da spor. Bunları başka konsolda oynamadılar mı sizce, başka bir formda? Benzer hikayeleri anlatan benzer tipleri? Xbox'ta bir Halo, bir Ninja Gaiden çıkmadı, PS3'de bir MGS4 çıkmadı konsolla beraber. PlayStation ve Xbox'ın kendisine özel çok az serisi var. Bunları neden kullanmadılar? God of War 2 bile PS2'ye çıktı yahu! Öte yandan ise Nintendo en çok sevilen serilerini devam ettirdi, mantıklı bir hamleyle en fazla satmış ve en iyi karşılanmış serisinin GC'a yapılan son halkasını ufak eklentilerle Wii'ye getirdi. Üçüncü parti şirketlerle anlaşmalar yaptı, Ubisoft'a devkit'ler yolladı, onlardan Red Steel ve RRR gibi oyunlarla geri döndü. Doğru oyunlarla çıkmak? Ah evet.

Bunların ışığında...

Bayanlar ve baylar, yedinci nesil ev konsollarının lideri, 6 ayda 6.6 Milyon satmış olan, Nintendo Wii. Alkışlayalım lütfen.

Yorumlar

Popüler Yayınlar